Meclis’in ilk Soma tespiti: Pisi pisine ölüm

Güncelleme Tarihi:

Meclis’in ilk Soma tespiti: Pisi pisine ölüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2014 17:33

TBMM Soma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, 301 işçinin öldüğü maden faciasına ilişkin Soma’da yaptıkları incelemelerin ardından, “Kesinlikle önlenebilir müthiş bir ihmal, pisi pisin bir ölüm” dedi. Alaboyun, Meclis’te gazetecilerle sohbetinde, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

RAKI-BALIK-AYVALIK DENETİM

“Kurtulan işçilerle yaptığımız görüşmelerde denetim konusunda ciddi sıkıntı olduğu ortaya çıktı. Denetimlerin nasıl olduğunu sorduğumuzda bize, ‘Rakı-Balık-Ayvalık’ dediler. Bu nedir diye sorduğumuzda, gelen denetçilerin maden yöneticileriyle yiyip içip gittiklerini söylediler. Hatta bir madenci, gelen denetçiyi ocağa kendisinin götürdüğünü, ocağa girip birkaç yüz metrelik bölümüne bakıp çıkmaya hazırlanan denetçiye, ‘içerideki ocaklarda sıkıntı var’ dediğinde, ‘sen işine bak’ cevabın aldığını söyledi. Halbuki o madende çalışanlar bir hafta öncesinden ocaktaki aşırı ısınmayı farketmiş, sorumlulara da iletmiş, ama bir şey yok siz işinize bakın cevabını almışlar, o zaman tedbir alınsa bu facia yaşanmazdı, onun için bu olay kesinlikle önlenebilir müthiş bir ihmal, pisi pisine bir ölüm.

Haberin Devamı

DAYIBAŞI SİSTEMİ KALKMALI

Madeni, Enerji Bakanlığı’ndan kurtarmamız gerekiyor. Ayrı bir Madencilik Bakanlığı kurulması, kanununun ayrı olması gerekir. Çünkü madencilik ayrı bir iş, kültür. Madenciliğin üretim, denetim işlerine de Enerji ya da Çalışma bakanlıkları değil, kurulacak Maden Bakanlığı bakmalıdır. ‘Dayıbaşı’ uygulamasının da kaldırılması gerekir. Dayıbaşı sistemini Başbakanımıza da ileteceğim. Madende çalışacakların en az iki ay eğitim görmesi, bu eğitimin de devlet tarafından karışlanması gerekir. Dayıbaşı sistemi kalktığında, madenlerdeki ‘köyden adam getir’ olayı da bitmiş olacak. Madencilikteki rödövans sisteminin de değiştirilmesi gerekiyor. Maden sahasının sahibi TKİ, ihaleyle ya da sözleşmeyle bu alanı birine vermiş, bana şu kadar kömürü şu paradan var diyor. 1.5 milyon ton üretilecek yerden, yeni eleman almadan, gerekli güvenlik önlemlerini sağlamadan 3.5 milyon ton kömür üretmeye başlayınca da sonuç böyle oluyor.”

Komisyonun AK Partili kadın üyesi Canan Candemir Çelik de, Soma’da girdiği maden ocağına ilişkin izlenimlerini paylaşırken, “Ölmeden önce yapılacak 100 iş diye listeler hazırlanır ya, maden ocağına girmek de bu listede yer almalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!